Vale põletustemperatuuriga savist kauss peale kõrgkuumuspõletust

Põletus põletuse järel

2024 on minu ahju jaoks olnud väga kiire aeg. Asja iroonia on see, et väga vähe nendest põletustest on sisaldanud minu loodud keraamikat. Laias laastus ma põletan kolme kategooria asju: minu tehtud keraamika, saviringis tehtud keraamika ja põletusteenuse raames kellegi teise tööd.

Kausi glasuurimine valamistehnikas.
Kausi glasuurimine valamistehnikas.

Kui ma alustasin keraamikaga ja ma sain enda ahju (2015) siis suhteliselt alguses mult küsiti, kas ma olen nõus teiste keraamikat põletama. Ja olles väga roheline sellel teemal, ma ei osanud midagi karta. Ometi ma oleksin pidanud kartma. 😀

Mul ei ole õrna aimu ka kui palju:

  •  Asju on plahvatanud ning selle tagajärjel tükid (koos glasuuriga) lennanud küttekehadesse.
  • Toodud eelmisel päeval tehtud keraamika põletusse eeldusega, et see läheb kohe ahju.
  • Kõrgkuumuspõletusse toodud madalama põletustemperatuuriga savi ja seda veel ilma märgistuseta.
  • Üleni glasuuritud asjad. Põhjad puhastamata ja meeletult voolav glasuur.
  • Või põhi on puhastatud aga see asi ei seisa mingi nipi abil selle põhja peal püsti.
  • Paksemad kui 2cm savikäntsakad. Ehk siis liiga paksud asjad ja lisaks kõigele muule on see savi raiskamine.
  • Ülimalt õrnad asjad. Hingad ja see asi laguneb ära. Vahet ei ole kui õrnalt sa seda asja puutud. Loodud asja struktuur on nii õrn.
  • Ehku peale tehtud asjad, kus erinevaid elemente isegi ei ole proovitud omavahel ühendada.

Ma ise aegajalt ikka leian end mõttelt, et ma ohverdasin oma ahju. Kui ma peaksin saama uue ahju, siis ma olen palju palju valivam, kelle asju ma seal põletan. Suuretõenäosusega ainult enda asju 😀 Üldiselt saviringi asju on lihtsam põletada, kuna ma olen ikkagi olnud nende asjade valmimise protsessi juures. Põletusteenus on selline asi, mida ma ei reklaami ja naljalt enam ei võta uute inimeste asju põletusse.

Eks ma olen aastatega õppinud. Ma enam ei usalda. Igakord kontrollin põhju. Annan endast parima, et käsitleda asju võimalikult õrnalt. Kohe kui savi on teist värvi, kas siis teine savi või on lihtsalt märg veel, see asi ahju ei lähe. Enne kui savi on kuivanud või ma olen saanud selgituse, mis saviga on tegemist.

Kui on põhi puhastamata siis see asi liigub järjekorras tahapoole. Reeglina kui ma pean valima, siis esimesena ahju saavad need, kus on võetud hetk põhja korda tegemiseks. Ahjupakkimine ongi üks suur pusle kokkupanek. Vahel ka parima tahtmise juures kõik lihtsalt ei mahu. Ebaõnnestumisi juhtub.

Aga mulle tundub, et vaikselt see suur põletuste järjekord hakkab otsa saama ning ma ma saan varsti ka oma asju hakata põletama.

Scroll to Top